Nöroloji doktoru açıkladı: Duşta bunu yaşıyorsanız bunama belirtisi

Demans, unutma, kaygılı hissetme ve karar vermede güçlük gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkıyor. Halk arasında “bunama” olarak bilinen demans, 65 yaş ve üzeri kişilerde sıklıkla görülebiliyor. Nörolojik bir hastalık olan ve yaşla birlikte ilerleyen demansın bir belirtisi daha ortaya çıktı.

Halk arasına bunama olarak da bilinen demans ilk dönemlerde basit bir unutkanlık olarak görülür.

 

BANYODA BU AYRINTIYA DİKKAT!

Bunamanın bir diğer belirtisi de duş alırken ortaya çıkar. Burun tıkanıklığı gibi bir probleminiz yoksa, duş alırken şampuan ya da vücut kreminin kokusunu fark edememeniz bunamanın bir göstergesi olabilir.

Ancak, bu durumun mutlak bir doğru olmadığını unutmamak gerekir. Daha doğru bir tespit için bir uzmana danışmanız önerilir.

 

Konu ile ilgili konuşan Nörolog Dr. Meredith Bock, yaşın ilerlemesi ile beraber duyularda değişiklik yaşamanın normal olabileceğini ifade ederek, bunama olan kişilerde bu değişikliklerin daha belirgin olduğunu anlattı.

Bir diğer Nörolog Dr. Fouzia Siddiqui ise, koku alma bozukluğunun bilişsel gerileme riskini artırdığını ifade etti.

 

“KOKU ALMADA ZORLUK YAŞANMASI DOĞAL”

Nörolog, bu durumun temel nedeninin, demansın nörodejeneratif bir hastalık olması olduğunu anlattı. Beyni etkiler ve oradan da duyuları. Bu nedenle koku almada zorluk yaşanması doğaldır.

Dr. Bock, “Demansa neden olan nörodejenerasyon süreci, kokuyla ilgili duyum ve duyusal işlemeyi de etkileyebilir ve sevdikleri şampuan ya da vücut losyonu gibi tanıdık kokuları tanımasını zorlaştırabilir” dedi.

 

YAVAŞ YAVAŞ GERÇEKLEŞİR

Nörologlar konu ile ilgili, koku kaybının genellikle zaman içinde yavaş yavaş gerçekleştiğini ve kişinin bilişsel bozukluğunu fark etmesinden önce gerçekleşebileceğini ifade ediyorlar.

Koku duyusunun azalmasının birden fazla nedeni olabilir. Tam ve doğru bir yanıt için bir uzmana başvurmanız önerilir.

 

KOKU DUYUSU GERİ KAZANILABİLİR Mİ?

 

Konu ile ilgili konuşan Dr. Bock, koku kaybı Alzheimer ya da Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif bir bozukluktan kaynaklanıyorsa, geri kazanılmayacağını ifade etti.

emekli

Related Posts

SGK listeyi güncelledi: Bu kişiler artık erken emekli olabilir

SGK, malulen emeklilik kapsamında başvuruların değerlendirileceği hastalıkları içeren yeni bir liste açıkladı. Milyonlarca çalışan emekli olacağı günü hesaplamaya devam ediyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartlar haricinde…

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan ve Emekli Evleri’nde eğitim veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, ‘İleri Yaşta Beslenme’ konusunda emeklileri bilinçlendirdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan ve Emekli Evleri‘nde eğitim veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, ‘İleri Yaşta Beslenme’ konusunda emeklileri bilinçlendirdi. Diyetisyen eşliğinde yapılan eğitimde, su,…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir